Bocanci de munte?
Sau Ghete moto?
Am auzit cu toții sfaturi și povești despre încălțămintea moto, despre un minim necesar pentru mersul în oraș sau despre încălțări comode pentru drumuri lungi. Care este, însă, soluția cea mai bună?
Care sunt nevoile acoperite de o încălțăminte moto?
În primul rând, trebuie să conștientizăm care este nevoia de protecție: în accidentele moto, picioarele sunt cele mai expuse, rănirea acestora producându-se în peste 55% dintre accidente. În caz de accident, picioarele și talpa piciorului sunt expuse la riscuri de strivire, răsucire, izbire sau frecare cu suprafețe abrazive.
De aceea, încălțămintea pe care o folosim trebuie să asigure o protecție specifică, adică să aibă în compoziție materiale care:
- să reziste la lovituri şi izbituri;
- să asigure protejarea gleznei la răsucire în caz de cădere;
- să asigure şi o protecție eficientă la abraziune, pentru că nimeni nu vrea să simtă răzuirea pielii de asfalt în cazul unei căderi;
- să fie fixată bine pe picior şi să nu se desfacă, iar închiderea să nu se facă cu șireturi fiindcă există riscul ca acestea să se agaţe de scărițe sau chiar să fie antrenate de lanț.
Compromisul siguranță vs confort
Cum nevoile motocicliștilor sunt complexe şi, deci, cerințele lor sunt antagoniste (protecție vs confort), apare compromisul între cele două şi, astfel, chiar şi încălțămintea moto este concepută să asigure grade de protecție diferite. Pornim, astfel, de la încălțămintea de off-road cu cizme înalte, din piele groasă şi materiale compozite dublate de protecții dure şi talpă rigidă, trecem prin segmentul cizmelor de turing care sunt mai puțin rigide, dar cu care nu poți să faci o drumeție de câteva ore, apoi ajungem, în final, la ghete moto pentru utilizare urbană care seamănă cu ghetele de sport: