Romaniacs 2024 se ține între 23 și 27 iulie
Ediția 21 aduce concurenți din 64 de țări
Red Bull Romaniacs 21: Limitless stabilește un record al numărului de țări participante
Prolog urban + patru zile de off-road
La fel ca la edițiile precedente, Romaniacs 21 va începe cu un prolog urban. Discutăm despre o etapă cu obstacole artificiale, amenajată în Sibiu, numai bună pentru concurenți ca să își dezmorțească motocicletele și articulațiile.
În zilele următoare, concurenții vor trebui să treacă prin diverse obstacole în regim de off-road, dar și să navigheze pe și între probele speciale cronometrate.
Popas în Râmnicu Vâlcea
Pentru prima dată în istoria Romaniacs, la finalul celei de-a doua zile de off-road, pe 25 iulie, concurenții vor rămâne peste noapte în acest oraș. Până acum, concurenții de la Romaniacs au ajuns doar în județele Sibiu și Alba, dar acum se merge și în Județul Vâlcea.
Potrivit organizatorilor, discutăm despre 400 de kilometri de traseu. Însă, cei care doresc mult-râvnita medalie de finisher vor trebui să bifeze și celebra urcare de pe dealul Gușteriței din Sibiu. Aceasta încheie în mod tradițional Romaniacs-ul și este un obstacol deosebit de dificil chiar și pentru riderii cu experiență vastă.
Scop caritabil și în acest an
Organizatorii Romaniacs fac în fiecare an o strângere de fonduri în scop caritabil. Anul trecut, fondurile de la Enduro for Romania au mers la Centrul de Sprijin Oncologic al Asociației Sus Inima, precum și la proiectele de ecologizare ce prevăd și o componență educațională, desfășurate în Câineni și Valea lui Stan (jud. Vâlcea).
Participanții își donează echipamentul în care au alergat la Romaniacs, iar acesta este vândut la licitație chiar din ziua Prologului. Peste sumele strânse, echipa de organizare adaugă donațiile strânse și continuă acțiunile de educare a elevilor din școlile primare cu privire la impactul deșeurilor aruncate iresponsabil.
În contextul traversării unei zone naturale vaste, echipa raliului remarcă în fiecare an creșterea cantității de plastic aruncate în râuri și păduri. Cu toate că toate elementele folosite în competiție sunt strânse după fiecare ediție, este clar că o acțiune de igienizare de câteva zile nu poate să țină loc unor bune practici aplicate pe întreg parcursul anului.
Rideri din toate colțurile lumii
Încă de la prima ediție, Romaniacs a strâns concurenți din străinătate, iar mulți dintre ei au revenit an de an să își pună forțele și talentul la încercare în cel mai dificl raliu hard-enduro din lume.
La ediția 2024 a Red Bull Romaniacs avem cocnurenți din Peru, Columbia, Chile, Mexic, Honduras, Mongolia, Swaziland, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Canada, SUA, Australia și Singapore. Evident, aceștia sunt cei din destinații ”exotice”, completând tabloul de rideri din țările vecine și din restul Europei.
Cei mai mulți rideri străini provin din Regatul Unit, dar avem suficienți concurenți și din țările vecine.
Ediția 2023 a fost câștigată de Manuel Lettenbichler (Germania), reușind să își adjudece patru titluri de Romaniacs. Din păcate pentru el, o accidentare suferită luna trecută îl aduce în fața probelor în plin proces de recuperare după o intervenție chirurgicală la genunchiul stâng. În condițiile în care alții ar fi stat acasă, Lettenbichler este în continaure înscris la clasa-regină (Gold) și vine să concureze din nou în acest eveniment deosebit de dificil.
Cine sunt favoriții din acest an?
Cei care au câștigat edițiile precedente de Romaniacs au cele mai multe șanse la o nouă victorie, dar asta nu înseamnă că nu este loc de surprize.
Wade Young (Africa de Sud) se află într-o formă de zile mari, fiind proaspătul câștigător al celei de-a treia etape din Campionatul Mondial de Hard Enduro, al cărui clasament în conduce în prezent, iar el are la activ o victorie în 2018 la Romaniacs, deci are tot ce îi trebuie să câștige.
Young concurează în regim de pilot privat, dar bulgarul Teo Kabakchiev este în primul său sezon de pilot de uzină pentru Sherco, iar vecinul nostru are tot dreptul să fie pe lista de favoriți a acestei ediții. Șanse la victorie are și spaniolul Mario Roman, coleg de echipă cu bulgarul de mai sus.
Printre foștii câștigători care s-au întors se numără Jonny Walker din Marea Britanie, Alfredo Gomez din Spania și Michael Walkner din Austria. Toți cei de mai sus concurează la clasa-regină, Gold.
Emanuel Gyenes este înscris și la ediția 2024 a Romaniacs, legenda din Raliul Dakar fiind singurul concurent care a terminat toate edițiile celui mai dur raliu hard-enduro din lume.
De urmărit la ediția 2024
O prezență nouă, dar cu siguranță de urmărit, este reprezentată de frații Brightmore, Mitch și Ashton. Primul este lider al clasamentului de junori în CM Hard-Enduro. Fratele său are doar 18 ani și se află pe locul doi în același clasament, iar amândoi par să vrea să demonostreze ce pot încă de la prima lor participare în cel mai dur raliu hard-enduro al lumii.
Ediția 2024 are opt femei la start, printre care le putem enumera pe Tjasa Fifer – câștigătoarea clasei Iron în 2021, dar și Kirsten Landman și Sandra Gomez. Cea din urmă este prima care a terminat Romaniacs la clasa Gold, iar Landman este prima femeie care a terminat vreodată competiția pe traseul clasei Silver. Subliniem că dificultatea acestui eveniment este atât de ridicată încât este o realizare și să ajungi la finiș.
Cum și unde poți urmări ediția 2024 a Romaniacs?
Dacă temperaturile-record din această perioadă sau programul personal nu vă permit să călătoriți în Sibiu sau în Râmnicu Vâlcea pentru a urmări competiția de la fața locului, există zilnic transmisii live din timpul concursului pe www.redbullromaniacs.com, precum și un feed de știri în timp real.
Competiția este împărțită pe cinci clase, ce au trasee de dificultăți diferite, dar și puncte comune. În ordinea dificultății, acestea sunt: Atom, Iron, Bronze, Silver și Gold (cea mai dificilă).
Când începe Romaniacs 2024?
Ceremonia de deschidere Romaniacs se ține la 13:45 pe 22 iulie 2024, pe Bulevardul Coposu din Sibiu. Aceasta include și un demo ride cu cei mai titrați concurenți ai clasei-regină, precum și o conferință de presă și meet&greet cu fanii.
Calificările pentru prolog încep la 7:30 a doua zi, iar prologul este programat să se încheie la 17:00.
Etapele off-road sunt derulate pe 24, 25 și 26 iulie, cea din urmă marcând revenirea în Sibiu. A patra zi de off-road este programată pe 27 iulie, cu finiș pe Dealul Gușteriței începând cu ora 11:00.
Credit foto: Red Bull Content Pool.