Șoferii care vor să urmeze cursurile pentru 125B vor avea nevoie de o fișă medicală
Cât costă și ce trebuie să includă fișa medicală necesară cursanților pentru 125B?
Obligatoriu pentru toți șoferii care vor să urmeze cursul 125B: fișă medicală și examen psihologic.
Ce nu era scris în proiectul de lege sau în metodologie și de ce este așa?
Am studiat proiectul de lege pentru 125B și normele de aplicare ale acestuia. În cadrul celor din urmă, mai precis la Ordinul Ministerului Transportului numărul 1783/2024, ce implică modificarea și completarea anexelor 1 și 3 la O.M.T. nr. 733/2013, apărea și o mențiune ce face referire la necesitatea unei școli de șoferi de a se asigura că persoana care solicită efectuarea de cursuri în cadrul acesteia îndeplinește o serie de cerințe și condiții legate de identitate, legalitate, dar și de o certificare medicală, respectiv o evaluare a capacităților psihologice.
Cu alte cuvinte, orice candidat care dorește să urmeze cursurile pentru 125B va trebui să aibă la dosarul său de la școala de șoferi și o fișă medicală împreună cu un test psihologic. Aceste două elemente aduc costuri suplimentare pentru cei care doresc să obțină dreptul de a conduce scutere de până la 125 cmc și cu transmisie automată, dar sunt prevăzute în lege încă de acum 11 ani.
Noi, cei de la motoADN, am contactat ARR și Ministerul Transporturilor pentru a confirma corectitudinea informațiilor și am primit răspunsul deja de la ARR. Urmează să primim un răspuns și de la Ministerul Transporturilor, dar ne așteptăm ca acesta să confirme spusele celor de la ARR în răspunsul furnizat motoADN.
Practic, nu poți urma niciun curs care să îți aducă o nouă categorie la o școală de șoferi autorizată din România fără să treci printr-un examen medical și o evaluare psihologică, iar aceste două verificări sunt perfect normale și solicitate de statul român pentru a se asigura că respectivii elevi sunt apți din toate punctele de vedere să conducă vehicule pe drumurile publice din România.
La prima vedere, pare a fi o situație de dublă verificare a unui cetățean, mai ales în contextul în care aceste examinări au fost necesare și când a obținut actualul permis de conducere și se refac de fiecare dată când expiră acesta. Însă, așa este legea, deci cursanții de 125B nu au niciun motiv să solicite o scutire de la examenul medical sau psihologic.
Vestea bună este că detractorii acestei noi categorii au un motiv în minus să critice măsura, deoarece toți cei care vor urma aceste cursuri vor avea dovada că sunt apți să conducă un vehicul pe drumurile publice, atât din punct de vedere medical, cât și în ceea ce privește capacitățile psihologice. În plus, ei vor avea și cele 10 ore de instruire, conform legii, deci au trecut prin verificări comparabile cu ce au și alți șoferi.
Diferența este lipsa unui examen practic sau teoretic pentru această categorie, aceasta fiind singura schimbare cu adevărat mare față de celelalte permise de conducere din România. Evident, nu poți avea permis doar pentru 125B, deci nu avem nicio portiță legală pentru cei care visau să conducă un vehicul fără să aibă permis sau fără să urmeze o școală de șoferi, așa cum se temeau detractorii acestei propuneri de lege.
Nu ne așteptăm la o schimbare în această direcție în ceea ce privește necesarul de documente și aprobări formulat de organele statului pentru cei care doresc să urmeze o școală de șoferi pentru o categorie anume, indiferent care va fi aceasta.
Ce cerințe trebuie îndeplinite ca să urmezi cursurile pentru 125B și ce poți face dacă nu te încadrezi?
Reiterând mai multe materiale mai vechi pe subiect, dacă un cetățean dorește să urmeze cursul pentru 125B, acesta trebuie să aibă minimum 24 de ani împliniți, să posede doi ani de vechime pentru categoria B și să urmeze un curs de minimum zece ore de practică în conducerea unui scuter de 125 cmc cu transmisie automată la o școală de șoferi autorizată.
După cum am explicat deja, respectiva persoană va trebui să treacă printr-un examen medical și o evaluare psihologică, ambele contra-cost, chiar dacă are toate șansele ca vechile evaluări în domeniu să îi fie în continuare valabile – să ne amintim că un posesor de permis de categorie A sau B trebuie să facă asemenea verificări doar la zece ani, când îi expiră permisul de conducere.
Cei care dețin categoriile C sau D, precum și alte categorii de profesioniști, necesită înnoirea permisului la fiecare cinci ani.
Vestea proastă pentru toți cei care fac aceste examene medicale este că nu vor primi un permis de conducere cu o valabilitate extinsă în urma efectuării examenelor medicale și psihologice pentru cat 125B, deoarece permisul de conducere nu li se va schimba, ci doar li se trec numele într-un registru național.
Ce diferență mai este între 125B și A1 în acest context?
Cea mai importantă diferență între 125B și A1 este că elevii primei categorii trebuie să aibă minimum 24 de ani împliniți, precum și doi ani de vechime în categoria B, în timp ce categoria A1 poate fi obținută încă de la 16 ani.
A doua diferență este că nu este necesar niciun examen la finalizarea cursurilor pentru categoria 125B, în timp ce categoria A1 necesită promovarea unui examen teoretic și a unui practic, la fel ca la toate categoriile de permis de conducere.
Astfel, cei care obțin categoria A1 vor putea conduce toate vehiculele care se încadrează la 125B, pe când invers nu va fi posibil, deoarece categoria A1 include și motociclete cu transmisie manuală, dar 125B este concentrată doar pe scutere cu transmisie automată.
Ce să faci dacă nu ești eligibil să urmezi 125B, dar vrei să mergi pe scuter?
Dacă nu ai o vechime suficientă în conducerea unui vehicul cu categoria B sau nu ai încă 24 de ani împliniți, dar dorești să conduci un scuter de 125 cmc cu transmisie automată, cea mai bună variantă pentru tine este să urmezi cursurile unei școli de șoferi pentru categoria A1 sau chiar A2, dacă ai vârsta necesară să le urmezi pe acestea, după care vei putea conduce scutere și chiar motociclete, având un permis adecvat acestora.
Costurile nu vor fi cu mult mai mari față de 125B, dar trebuie să iei în considerare tariful de închiriere a motocicletei și taxa de examen, cele două nefiind necesare la cursul dedicat scuterelor de cel mult 125 cmc cu transmisie automată.
Practic, trebuie să alegi cursul care se potrivește cel mai mult nevoilor tale și cu care ești compatibil din toate punctele de vedere.
Cât costă în plus aceste cerințe nespecificate până acum?
Știam deja că va costa aproximativ 1.000 ron cursul de 125B la o școală de șoferi autorizată. Există oferte la prețuri mai mici, desigur, dar depinde de orașul în care vrei să urmezi cursul și de unde găsești loc să te programezi cât mai rapid la prima ta oră de exercițiu practic.
În ceea ce privește costurile suplimentare pe care le vizează acest articol, adică fișa medicală și examenul psihologic pentru dobândire permis auto, acestea au un cost de aproximativ 200, respectiv 120 de lei în București. Evident, la fel ca la școala de șoferi, există mulțime de oferte în acest segment, deci este posibil să reușiți să le faceți pe amândouă cu 300 de lei, sau să fiți nevoiți să achitați chiar și 350 de lei pentru ambele examinări medicale.
În orice caz, nu veți putea urma cursurile pentru 125B sau pentru orice altă categorie de permis fără să treceți cu bine de examinarea medicală și psihologică, iar acestea sunt pași obligatorii la înnoirea permisului de conducere.
Practic, în funcție de unde vă alegeți să faceți cursul de 125B și examenele medicale necesare ca să vă înscrieți la acesta, veți plăti între 1.050 și 1.350 de lei.
Există unele școli de șoferi care au integrat aceste examene medicale in-house sau au parteneriate cu clinici medicale unde faceți examinarea la un preț redus dacă urmați respectiva școală, dar ar fi indicat să întrebați la momentul înscrierii, înainte de a plăti, despre toate aceste amănunte. Nu vă costă nimic să întrebați, credem noi, iar economiile rezultate pot fi folosite pentru a cumpăra echipament adecvat și accesorii pentru viitorul vostru scuter.
Notă: în scop ilustrativ, galeria foto prezintă imagini cu mai multe modele de scutere de 125 cmc.