Skip to main content
Mobilitate urbană

Experimentul Francez. Detectoare de zgomot in trafic in viitorul apropiat

By 10 ianuarie 2022martie 23rd, 2022No Comments

Camere...

...de zgomot?

Franța a anunțat un nou experiment cu detectoare de zgomot pentru a combate poluarea acustică a vehiculelor în mișcare

Experimentul are ca scop testarea posibilităților tehnologice și va trebui, de asemenea, să stabilească cadrul legal necesar pentru utilizarea acestor detectoare de zgomot ca modalitate legală de „pedepsire” a zgomotului excesiv.

La 3 ianuarie 2022, guvernul francez a publicat un decret care demarează un experiment de doi ani prin care se va înregistra nivelurile de emisie de zgomot ale vehiculelor în mișcare prin dispozitive de control automate fixe și mobile.

De asemenea, decretul „adaptează partea legală a codului rutier pentru a preciza elementele constitutive ale unei încălcări a reglementărilor privind emisia de zgomot de către un autovehicul în mișcare și pentru a permite detectarea acestuia de către un dispozitiv de control automat. Acesta stabilește obiectivele tehnice și operaționale care trebuie atinse pentru a realiza prelucrarea automată a datelor de la aparatura de înregistrare.

Aceste detectoare de zgomot vor fi montate pe drumuri în localități, cu limita de viteză de 50km/h.

Astfel, se autorizează instalarea pe drumurile publice a unor dispozitive neomologate, de test, urmând ca acestea să fie omologate ulterior.

Radar sonor Hidra
Noul radar sonor „Hidra”

Detectoarele de zgomot, capabile să atribuie autovehiculelor zgomotul emis în timpul trecerii acestora prin fața lor, vor trebui să îndeplinească condițiile legale deja prevăzute de legislația franceză. Pe drumurile pe care sunt testate aparatele de măsurare vor fi afișate indicatoare cu informații despre experiment.

Chiar dacă pare simplu, măsurarea sunetului este un lucru mai complicat decât măsurarea vitezei. Există reguli foare clare cu care se măsoară nivelul de zgomot al unei motociclete, cu distanțe și unghiuri prestabilite ale microfonul față de evacuare, departe de clădiri sau alte obiecte care pot amplifica sunetul. De asemenea, instrumentul specific trebuie să detecteze cu precizie dacă zgomotul care trebuie „pedepsit” este al motocicletei sau al camionului sau SUV-ului cu care împarte drumul?

Un detector de zgomot "Medusa" pe străzile Parisului
Un detector de zgomot „Medusa” pe străzile Parisului

Până la acest moment, autoritățile nu au stabilit care este nivelul de „zgomot acceptabil”. Decretul prevede că limita legală de emisie a zgomotului pentru autovehicule va fi fixată prin ordin al ministrului mediuluil, ținând cont de categoria acestora, de data primei lor ]nmatriculări și de vitezele maxime admise pe benzile de circulație.

Introducerea camerelor acustice în Franța nu este un fenomen izolat. Orașul Genk (Belgia) derulează un program pilot, prin care au fost instalate detectoare de zgomot lângă camerele de securitate ale orașului. Atunci când monitoarele acustice înregistrează un sunet peste un anumit nivel de decibeli, camera video începe înregistrarea unui videoclip cu vehiculul zgomotos.

Și alte orașe din Europa s-au arătat interesate de astfel de programe sau și-au anunțat propriile încercări pentru a combate zgomotul excesiv produs de vehicule (nu doar de motociclete). Implementarea acestor programe pare să fie condiționată, deocamdată, de crearea cadrului legal necesar.

Paris - Oras pentru motociclisti
Paris – orașul cu o relație foarte aprinsă cu motociclismul