Skip to main content
Finanțare și Asigurare

Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare chiar din acest an

By 23 ianuarie 2020martie 25th, 2020No Comments

RABLA MOTO

Schimbare pe 2 roți

Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare chiar din acest an.

Reluarea discuțiilor pentru programul RABLA MOTO

Miercuri, 22 ianuarie a.c. a avut loc o întâlnire la sediul AFM – Administrația Fondului pentru Mediu al cărei scop l-a constituit introducerea programului RABLA MOTO începând chiar din acest an. La întâlnire au luat parte Președintele AFM, reprezentanți ai instituției, reprezentanții motoADN – Asociația pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului, precum și reprezentanți ai asociațiilor și cluburilor moto din România.

Programul RABLA 2020 urmează a intra în vigoare în primăvara acestui an, de-a lungul vremii dovedindu-și eficiența în crearea unui parc auto mai nou și mai puțin poluant.

Parteneri motoADN

Le mulțumim celor care au ales sa fie alaturi de noi la întâlnirea cu Autoritatea Fondului pentru Mediu:

 • Vstromania;
 • WIMA Romania – Asociația Femeilor motocicliste;
 • Asociația Suflet cu 2 roți;
 • Asociația Motogolan;
 • Club moto Danubian Riders;
 • Club moto Blue Knights;
 • Club moto Green Knights;
 • Club moto Free Riders;
 • Club moto Black Helmets;
 • Club moto FBA 621 România;
 • Clubul Motoveteranilor.

.

Ce înseamnă programul RABLA MOTO

În esență, motoADN propune ca voucherele RABLA, obținute la casarea unei mașini vechi, să poată fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi. În acest fel va crește impactul pozitiv al acestui program de protecție a mediului și se elimină discriminarea persoanelor care vor să achiziționeze o motocicletă, nu un autoturism, prin accesarea programului RABLA.

STATUS actual al proiectului

Toate rezultatele  obținute la sfârșitul anului 2019 în acțiunile de a convinge autoritațile despre necesitatea acestui program au fost pierdute din cauza schimbărilor politice. Din fericire, noua conducere a Adminstrației Fondului Pentru Mediu a analizat toată corespondența anterioară și a înțeles rapid necesitatea acestui program. Drept urmare, am avut o întâlnire între AFM și  mai mulți reprezentați ai comunității moto la care am constatat o abordare constructivă a noii conduceri a AFM.

Am agreat ca motoADN să susțină în continuare AFM pentru implementarea acestui program prin furnizarea de informatii, statistici și analize specifice acestui domeniu, fie din surse directe, fie prin informații ce vor fi solicitate partenerilor europeni din cadrul Federației Europene a Asociațiilor de Motocicliști.

Din analiza informațiilor puse deja la dispoziți AFM, a reieșit importanța unui astfel de program și am primit promisiunea fermă că motocicletele vor fi și ele introduse în Programul RABLA, încă din 2020.

În cadrul discuțiilor de astăzi am reușit să recuperăm timpul pierdut din cauza schimbărilor politice în a doua jumătate a anului trecut. Avem acum o promisiune fermă din partea Președintelui AFM și un proiect bine pus la punct pe care l-am transmis spre analiza AFM, împreună cu studii și analize la nivel european și național despre impactul pozitiv al motocicletelor și scuterelor asupra calității aerului”, declară Razvan PAVEL, Președinte al asociației motoADN.

Cum propunem să funcționeze RABLA MOTO?
 • voucherul RABLA MOTO se acordă la casarea unui autoturism uzat. Urmărim, astfel, înnoirea parcului auto prin înlocuirea unui autoturism uzat cu o motocicletă cu poluare redusă, dar și reducerea poluării produse de întregul parc de autovehicule prin scăderea timpului de ambuteiaj;
 • Din experiența derulării programului RABLA în anii anteriori, un număr semnificativ de vouchere rămân nedecontate, ceea ce înseamnă că această extindere nu va afecta programul RABLA existent, ci îl va extinde către mai mulți beneficiari și va elimina discriminarea persoanelor care doreau achiziția unei motociclete, nu a unei mașini;
 • Estimăm că un număr de 2.500 de vouchere ar acoperi nevoile pieței în primul an de funcționare a programului RABLA MOTO;
 • voucherele RABLA MOTO pot fi folosite la achiziția de motociclete și scutere noi atât de către persoane fizice, cât și juridice, de la dealerii înscriși în program.

motoADN dorește să repună în discuție acest subiect, motiv pentru care am trimis un comunicat de presă pe tema discuției cu AFM și sperăm ca acest subiect să fie promovat de cât mai multe instituții media. Textul integral al comunicatului poate fi accesat aici!