Skip to main content
Știri moto

Salonul MOTO EXPO Bulgaria 2023

By 24 aprilie 2023aprilie 25th, 2023No Comments

Salonul MOTO EXPO SOFIA 2023

HONDA, BMW MOTORAD, KYMCO, BENELLI, YAMAHA, VESPA, PIAGGIO, KTM, TRIUMPH și mulți alții

50% creștere pentru piața moto din Bulgaria și un Salon Moto care ia amploare

Am început evenimentul în 2016 și ediția de acest an este cea mai mare. Avem peste 4000 mp de expoziție și peste 50 de expozanți, dintre care 15 importatori de motociclete și scutere, restul oferind echipamente, accesorii, trotinete electrice și multe altele. Anul trecut am avut 10.000 de vizitatori și anul acesta așteptăm mai mulți (n.r. ediția sa încheiat cu 12.000 de vizitatori), printre care și motocicliști din România, din Macedonia, din Serbia și din Grecia. Creșterea pieței moto din Bulgaria a dus, natural, la dezvoltarea evenimentului” – Ivailo ZHEGLOV, Managing Director, Expo team ltd.

Am tot văzut în social media că la 5 ore de mers de București, mai exact la Sofia, are loc Moto Expo 2023 – salon de motociclete, accesorii și echipamente moto al vecinilor bulgari. Am decis că merită drumul și am mers să vedem și noi pentru prima dată acest eveniment care, de altfel, a ajuns a IV-a ediție (cu o pauză în perioada de pandemie). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20 – 23 aprilie 2023, la sala „Arena Sofia”, iar noi am fost plăcut surprinși de ce am găsit acolo.

Am avut ocazia să vorbim cu organizatorii și dealerii prezenți și am înțeles mai multe despre piața moto din Bulgaria și despre evenimentul la care am luat parte.

În 2022 Bulgaria a avut o creștere de aproape 50% a pieței de motociclete și scutere, cu aproximativ 1.500 de unități vândute. Cum chiar ei spun cu modestie, este o piața mică, dar creșterile din ultima perioadă le dau speranțe. Asta îi ambiționează să aducă în Bulgaria toate noutățile principalilor importatori și dealeri moto și să se organizeze într-un eveniment de la care am aflat ca nu a lipsit decât un singur brand. În rest, întreaga piață s-a prezentat la Moto Expo 2023 cu entuziasm, cu premiere multe, cu campanii dedicate vizitatorilor și cu un plan de vânzări bine pus la punct.

2022 a fost un an foarte bun pentru noi. Principala problemă care împiedică dezvoltarea mai accelerată a pieței moto este siguranța rutieră. Cu toate acestea, traficul aglomerat convinge tot mai mulți șoferi să îți ia permisul moto. Pentru Italia Motors Bulgaria, Vespa este cel mai bine vândut brand. Similar României, în Bulgaria milităm pentru a crește capacitatea cilindrică a motocicletelor și scuterelor care pot fi conduse cu permisul categoria B la 125 cmc” – Monika ERMENKOVA, Brand Manager, Italia Motors, Bulgaria.

Avem o cota de piață de 20% în Bulgaria și am avut o creștere de 10% în 2022, iar 2023 a început foarte bine pentru noi. Pentru modele precum Hornet și Transalp am vândut deja toate unitățile comandate. Interesul pentru aceste modele este foarte mare, motiv pentru care avem și cel mai mare stand de aici – peste 200 mp – și cel mai mare număr de motociclete expuse – 35 de unități” – Dimitar PASHEV, Brand Manager, HONDA Motorcycles and Accessories, Bulgaria.

Anul trecut ne-am atins targetul și de la 2023 avem speranțe mari, pentru că așteptăm multe noutăți, în special de la Triumph – Tiger 900 fiind cel mai vândut model de la acest brand în Bulgaria. Nici Rocket nu stă rău în vânzările Triumph – avem deja 5 unități vândute în acest an. În ceea ce privește Harley Davidson, un alt brand pe care îl avem în portofoliu, vânzările sunt puțin limitate de faptul că unitățile ajung cu mare întârziere. Suntem și importatori pentru ZERO de la finalul anului 2021, dar este doar începutul. Clienții care testează motocicletele noastre electrice sunt impresionați, dar este nevoie de o dezvoltare a infrastructurii din Bulgaria pentru impulsionarea vânzărilor de electrice” – Tsvetomir BOGDANOV, After Sales Manager, Sofia Moto Trade, Bulgaria.

Suntem activi de 10 ani în piață. Am intrat cu Kymco am adăugat Benelli și alte branduri de echipamente și accesorii (Arai, RST, Liqui Moly, Zanoona). Din cauza nivelului economic la care suntem, prețul contează mult pentru motocicliștii bulgari. În 2022 am crescut cu 23% vânzările și de la 2023 avem așteptări și mai mari, iar din 2024 vom intra pe piață și cu scuterele electrice de la Kymco” – Nikolay STOYANOV reprezentant  MOTOpoint Bulgaria

Am văzut la Sofia standuri ale unor branduri importante de motociclete, ATV-uri, scutere, mopede, biciclete, scutere, accesorii, uleiuri și echipamente. În ordine alfabetică, brandurile prezente au fost APRILIA, BENELLI, BETA, BMW MOTORRAD, CAN-AM, CFMOTO, DUCATI, EVINRUDE, GASGAS, HARLEY-DAVIDSON, HONDA, KAWASAKI, KTM, KYMCO, LYNX, Ski-Doo, BRP, MOTO GUZZI, POLARIS, Peugeot Motociclete, PIAGGIO, RIEJU, ROYAL ENFIELD, SEA-DOO, SEGWAY POWERSPORTS, SUR RON, SUPER SOCO, SUZUKI, TRIUMPH, VESPA, YAMAHA, ZERO MOTORCYCLE, Motopower.EU, MOTOBOOM, MyMoto.bg, MOTOACCENT, G-MOTO, CAFE RACER CLUB BULGARIA , ALL EXPRESS, E-POINT, CORONA PLEVEN, MOTUL, IPONE, HIFLOFILTRO, RYMAX-LUBRICANTS BULGARIA, KJCUSTOM, REMEL, Silence, ELDI.BG și altele.

Au fost multe premiere pentru piața moto din Bulgaria, ceea ce a reprezentat o atracție importantă pentru motocicliști.

Honda a fost prezentă cu gama pentru 2023. După o absență de 41 de ani, legendarul ST 125 Dax își ia locul printre motocicletele mici și distractive. O altă premieră este CL500, o motocicletă urbană modernă, care combină farmecul retro cu tehnologia și echipamentele moderne. Un alt model popular – CB750 Hornet, a fost văzut și pentru prima dată în Bulgaria la Expo Moto, alături de un alt bestseller reînviat – celebrul avenurier XL 750 Transalp.

Suzuki a fost prezent cu noul V-Strom 1050 DE dar și cu restul gamei de modele.

KAWASAKI a adus noul VERSYS 650 2023 – ”construit pentru a cuceri orașul sau a-l lăsa mult în urmă”, dar și celebrul NINJA ZX-10R 2023 în noua sa variantă.

Yamaha a expus o replică a Yamaha YZR-M1 a lui Fabio Quartararo, cu care a devenit campion mondial MotoGP în 2021.

Kymco a adus 3 noutăți din familia maxi scuterelor. XCiting VS 400, AK 550 Premium și DT X360.

Grupul Piaggio a adus cele mai noi modele de la mărcile Piaggio, Vespa, Aprilia și Moto Guzzi. Au fost și 2 premiere în categoria grea – sportiva Aprilia RSV4 1100 Factory și Moto Guzzi V100 Mandello roadster. Alături de ele au fost expuse scuterul Vespa GTS și PIAGGIO MP3.

Italienii de la Benelli au expus gama TRK Adventure, dar și alte modele precum BN 125, Tornado Naked 125, Imperiale și Leoncino.

Ducati a prezentat cea mai puternică motocicletă din lume – Superleggera V4 – Ediție Limitată. Doar 500 de unități au fost produse în întreaga lume. Vizitatorii Moto-Expo 2023 pot viziona live și, dacă doresc, pot cumpăra numărul 130 din cele 500. Ducati Superleggera V4 este cea mai ușoară motocicletă de serie produsă vreodată. Cu cei 234 CP și o greutate de 152,2 kg, din punct de vedere al raportului kg/CP, este cea mai puternică motocicletă de serie. Prețul este de peste 100.000 EUR.

În cadrul MOTO EXPO 2023, BMW Motorrad a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare. Acum 100 de ani, motocicleta R 32 a marcat începutul unei povești unice de succes pentru BMW. Au fost, așadar, prezente la salon și două modele aniversare speciale – R nineT 100 years, care a fost prezentat la sfârșitul anului trecut, și R18 100 years, omonim unuia dintre modelele de cult ale bavarezilor din trecut. Celelalte două premiere sunt CE04 electrică și cea mai puternică motocicletă BMW Motorrad – M 1000 R.

Peugeot Motorcycles a sărbătorit și el cea de-a 125-a aniversare cu câteva premiere. Pentru prima dată, noile scutere Django EVO, Tweet și e-Streezone electric au ajuns în Bulgaria. Alături de acestea au fost și noile Kisbee, Speedfight 4 și e-Ludix.

Harley-Davidson sărbătorește 120 de ani. La Sofia au fost expuse Road Glide ST, Fat Boy 114, Breakout 114, LiveWire electric, noul Pan America, dar și un motor special Custom sau CVO.

Pentru al doilea an consecutiv, o altă campanie americană, dar pentru motociclete electrice – ZERO Motorcycles a participat la MOTO EXPO. Anul acesta adaugă noul model DSR/X la gama lor de motociclete.

Cea mai importantă premieră a motocicletelor britanice Triumph a fost SPEED TRIPLE 1200 RR.

KTM a fost prezent cu noutăți prin modelele KTM 1290 SUPER DUKE R EVO, KTM 1290 SUPER ADVENTURE R, KTM 390 ADVENTURE SPOKE WHEELS 2023 și KTM RC 390 2023 .

GasGas și Rieju și-au făcut lansarea în Bulgaria la Moto Expo anul trecut. Acum au participat din nou cu întreaga lor gamă pentru 2023.

În afară de partea de expoziție, la Moto Expo au existat și zone și momente de divertisment, printre care cascadorii moto și o școală moto pentru cei mici. Nu au lipsit zonele de mâncare și băutură, iar vizitatorii au avut la dispoziție o parcare cu 700 de locuri gratuite pentru ei.

Moto Expo 2023 a fost organizat de Asociația Producătorilor de Automobile și Reprezentanții lor Autorizați în Bulgaria (AAP), împreună cu partenerul său pe termen lung „Expo Team” OOD.