Skip to main content
Știri moto

ANUL 2022 PENTRU PIAȚA ROMÂNEASCĂ DE MOTOCICLETE ȘI SCUTERE

By 8 februarie 2023februarie 10th, 2023No Comments

Activitatea motoADN...

...în 2022

Activitate motoADN – 2022

Pentru piața de motociclete și scutere din România, 2022 a adus o creștere de aproape 50% a unităților vândute, ceea ce s-a reflectat în evoluția întregului domeniu. Au apărut noi branduri în piața moto locală (Benelli, Royal Enfield etc.), noi dealeri și pe langă acestea au mai apărut și noi magazine de accesorii și echipamente moto.

Școlile moto raportează și ele creșteri ale numărului de cursanți, ceea se ce straduce printr-o creștere a numărului de motocicliști în trafic.

În acest context, volumul activității Asociației motoADN a crescut anul trecut. Printre proiectele derulate în 2022, pot fi menționate cele de mai jos.

Programul RABLA Moto

Am inițiat comunicări cu AFM – Administrația Fondului pentru Mediu în vederea îmbunătățirii programului RABLA Moto – creat la inițiativa motoADN în 2019. Principala modificare a reprezentat-o creșterea primei de casare, aceasta ajungând până la 1750 EUR pentru achiziția unei motociclete cu motor termic și 5.200 EUR pentru achiziția unei motociclete electrice (prima de casare nu poate depăși 50% din valoarea motocicletei/scuterului)

În acest context, importanța programului RABLA Moto a crescut semnificativ în activitatea dealerilor locali, unii dintre ei raportând și până la 80% din volumul vânzărilor bazate pe achiziția prin acest program.

KEEP CALM RABLA MOTO IS HERE

Am dezvoltat site-ul rablamoto.ro – informații despre programul RABLA: cum funcționeză, ce trebuie să faci și ce trebuie să nu faci pentru a profita de program. Include și un catalog al modelelor de motociclete ce se încadrează în program. Acesta a devenit una din principalele surse de Informare pentru cei care își doresc să achiziționeze o motocicletă sau un scuter.

Acțiuni de lobby

 • 125B – am continuat să susținem proiectul de lege care prevede să se poată conduce motociclete și scutere de până la 125 cmc doar cu permis categoria B, după absolvirea unui anumit număr de ore pregătire practică în poligon.
toti pentru 125
 • Obligativitatea deținerii de către motocicliști a extinctorului, trusei de prim ajutor și a triunghiului reflectorizant – am militat pentru eliminarea acestei obligativității și schimbarea a avut loc. Motocicliștii nu mai pot fi amendați acum pentru nedeținerea acestor elemente.
 • Promovarea inițiativelor legislative menite să faciliteze mersul cu scutere și motociclete în oraș – spre exemplu, permiterea accesului acestora pe banda de autobuz.

Catalogul de Motociclete și Scutere

Am editat a doua ediție a Catalogului de Motociclete și Scutere – publicație distribuită gratuit comunității moto din România, care include cea mai mare parte a modelelor de motociclete și scutere noi disponibile la dealerii locali.

revista motoADN catalog moto 2022

Revista motoADN

În 2022 am publicat 4 ediții ale Revistei motoADN – singura revista moto din România oferită gratuit comunității de motocicliști.

Aceasta include rubrici dedicate tuturor categoriilor de motocicliști, de la începători la avansați și abordează diverse tipuri de subiecte: reviews, articole tehnice, interviuri, articole de călătorie etc.

Curs de siguranță rutieră moto online

Am lansat primul nostrum curs de siguranță rutieră moto online și l-am oferit comunității. Acum poate fi parcurs gratuit și, la final se acordă o diploma care aduce reduceri la produsele de asigurare moto de la GROUPAMA.

curs de siguranta rutiera moto

Social media

Am dezvoltat canalul de YouTube al asociației pentru a promova evenimente, reviewuri, materiale tehnice și de siguranță rutieră.

Am dezvoltat paginile de Facebook și de Instagram, unele dintre principalele instrumente de comunicare cu publicul asociației.

Calendarul de motoGRAFIE

Am continuat cu a 4-a ediție a Calendarului de motoGRAFIE – calendar realizat cu fotografii ale  comunității moto, alese prin vot deschis și jurizare.

Calendarul de motoGRAFIE 2023

Proiecte dedicate începătorilor în motociclism

 • motoSTART – Un ghid pentru începători

Împreună cu partenerii de la HONDA Moto România am realizat un Ghid dedicat începătorilor în motociclism pe care l-am distribuit la școlile moto și la principalele evenimente dedicate comunității.

 • Proiectul Rebel în România

Am continuat proiectul dedicat tuturor începătorilor indiferent de vârstă. Oferim sfaturi și recomandări pentru a crește siguranța rutieră direct și indirect, prin creșterea noilor generații de motocicliști în spiritul mersului responsabil pe două roți, fără a pierde nimic din partea plăcută a plimbărilor moto.

motoSTART ghidul incepătorului

Participarea la evenimente dedicate domeniului moto:

 • EICMA 2022 – jurnaliștii Revistei motoADN au fost pentru prima data acreditați la EICMA – salonul de motociclete desfășurat la Milano, noutățile de acolo fiind reflectate în Nr. 4/2022 al publicației
EFECTUL EICMA
 • SMAEB 2022 – Salonul de Motociclete, Accesorii și Echipamente București. motoADN a fost prezentă cu stand la evenimentul care s-a reluat după 2 ani în care nu a avut loc, din cauza pandemiei. La standul asociației s-a putut experimenta senzația de a merge cu motocicleta sau cu scuterul cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală.
SMAEB 2022 motoADN
 • MAN – Motoraliul Anual Național – motoADN a fost și în acest an partener al unuia dintre cele mai longevive evenimente dediate comunității moto din România.

Programe de finanțare și asigurare moto

Pentru că motocicliștii nu beneficiază mereu de condiții la fel de bune și de diverse ca șoferii, am contribuit la crearea unor produse de finanțare și de asigurare speciale cu ajutorul unor parteneri cum sunt AUTONOM și GROUPAMA Asigurări.

Nu am fi reușit să realizăm toate proiectele din 2022 dacă nu am fi avut lângă noi parteneri precum:

 • BMW Motorrad România– Partener Strategic
 • Groupama România– Partener de Mobilitate
 • Honda România
 • Sym România
 • ATH Moto
 • Yamaha
 • ZENO Electric Store
 • Moto MUS/Benelli
 • Moto BOOM/Triumph
 • Super SOCO
 • Suzuki
 • Indian
 • SPIDI
 • Moto E Motion
 • BB Moto
 • BikerMag
 • Est Bike
 • La Partid

În 2023 continuăm să dezvoltăm motociclismul și sperăm să fiți alături de noi și în acest an.

DE CE MOTOADN

De ce? Pentru că este nevoie ca cineva să apere interesele motocicliștilor și nu poți face asta daca ești un club moto. Noi nu suntem un club – cu regulile, restricțiile și acțiunile unei astfel de forme de organizare. Întâlnirile moto și organizarea de evenimente pentru membri nu reprezintă puncte centrale în activitatea noastră. Avem însă grijă de întreaga comunitate și de protejarea intereselor motocicliștilor prin proiecte care să ducă la o experiență cât mai plăcută și mai sigură a mersului pe două roți în România.

Facem acest lucru cu drag și cu speranța că se vor alătura și alți motocicliști acestui demers. Și tu poți deveni membru! Arată că îți pasă.

Dacă vrei să donezi pentru susținerea activității motoADN, o poți face aici. Orice sumă ajută.