Skip to main content
Finanțare și AsigurareInterviuriMobilitate urbanăMOTOsportȘtiri moto

BMW actualizează trei noi modele de enduro touring pentru începutul lui 2024

By 25 ianuarie 2024No Comments

BMW

Enduro Touring

BMW actualizează trei noi modele de enduro touring pentru începutul lui 2024

Cu noile F 900 GS, F 900 GS Adventure și F 800 GS, BMW Motorrad își mărește, fără doar și poate, în 2024 familia de motociclete de enduro touring din zona medie. Toate cele trei modele au fost actualizate semnificativ și oferă acum, printre altele, un nivel mai ridicat de echipare standard, alături de o nouă unitate de propulsie.

Dacă noul BMW F 800 GS este motocicleta potrivită pentru motocicliștii entry-level, în schimb BMW F 900 GS Adventure este ideală pentru călătorii prelungite și ture solicitante. De asemenea, notează cei de la BMW, versatilitatea lui F 900 GS s-a dezvoltat considerabil, datorită calităților off-road îmbunătățite, combinate cu o reducere drastică a greutății (mai ușor cu 14 kg în comparație cu modelul precedent), ceea ce face din ea un model deosebit de sportiv al seriei F.

Un motor cu mai multă putere

„Pe lângă o putere maximă semnificativ mai mare și un cuplu mai mare, noul motor care propulsează modelele GS din seria F oferă o putere de tracțiune și o accelerație sensibil crescute. Acest lucru aduce beneficii pilotului nu numai pe șosea, ci și în afara acesteia”, explică Christian Geis, manager de proiect pentru modelele GS din seria F.

Așadar, toate cele trei modele – F 900 GS, F 900 GS Adventure și F 800 GS – vin cu un motor actualizat, cu 2 cilindri în linie, care oferă o mai bună dinamică de condus, datorită capacității crescute de 895 cmc (față de 853 cmc anterior). La F 900 GS și F 900 GS Adventure, motorul dezvoltă 77 kW (105 CP), iar la F 800 GS – 64 kW (87 CP). Pe lângă o creștere semnificativă a puterii maxime (de 10 CP fiecare), noile motoare se caracterizează, de asemenea, printr-o putere de tracțiune sporită și o accelerație mai rapidă.

Două moduri de rulare, ABS Pro și DTC, vin acum ca dotare standard, în timp ce modurile de rulare Pro, dar și preselecția modului de rulare sau controlul cuplului de rezistență al motorului sunt oferite de BMW ca echipament opțional din fabrică.

Un design sportiv

Noile F 900 GS, F 900 GS Adventure și F 800 GS se bazează pe un cadru realizat din piese de tablă de oțel ambutisate adânc și sudate între ele, care integrează motorul cu 2 cilindri în linie ca element de susținere.

În cazul lui F 900 GS, noul rezervor de combustibil de 14,5 litri din plastic reduce greutatea motocicletei cu 4,5 kg comparativ cu rezervorul din oțel al modelului anterior. De asemenea, secțiunea spate complet reproiectată îi conferă un aspect și mai dinamic și reduce cu încă aproximativ 2,4 kg greutatea totală, în timp ce alte 1,7 kg (față de modelul anterior) au fost eliminate datorită evacuării Akrapovič. Roata din față de pe F 900 GS și F 900 GS Adventure este ghidată de noua furcă inversată, complet reglabilă, de la Showa.

Pentru piloții pasionați de off-road, veștile sunt bune: F 900 GS poate primi, ca opțiune din fabrică, noul pachet Enduro Pro, care include furcă telescopică răsturnată cu acoperire de nitrură de titan, complet reglabilă, precum și înălțătoare de ghidon și lanț M Endurance. Suspensia electronică Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) este disponibilă ca echipament opțional atât pentru noul F 900 GS Adventure, cât și pentru F 800 GS.

BMW subliniază, însă, că o mare parte din calitățile off-road sporite ale noului F 900 GS sunt datorate triunghiului ergonomic (ghidon – scaun – scărițe) optimizat pentru astfel de situații. Scărițele mai joase, în combinație cu poziția mai înaltă a ghidonului și cu noul design al rezervorului de combustibil, oferă avantaje clare, în special atunci când se conduce în picioare pe teren accidentat.

Mai multă luminozitate și mai multă conectivitate

În comparație cu modelul anterior, farul cu LED de pe noul BMW F 900 GS oferă un unghi mai mare de vizibilitate și o iluminare mai bună. F 900 GS Adventure și F 800 GS dispun, de asemenea, de faruri cu LED ca dotare standard. În plus, indicatoarele de direcție și luminile de control ale tuturor celor trei modele folosesc, de asemenea, tehnologia LED.

Noile modele GS din seria F vin din fabrică cu un ecran TFT mare de 6,5 inchi, o îmbunătățire în special pentru F 800 GS, care anterior avea un afișaj analogic. Diversitatea informațiilor, calitatea prezentării și, nu în ultimul rând, ușurința de utilizare sunt de neegalat. De asemenea, BMW F 900 GS vine echipat standard cu un suport de 12 mm, care permite montarea de camere de acțiune sau alte dispozitive. Pentru a instala BMW Motorrad Connected Ride Navigator sau BMW Motorrad Connected Ride Cradle, este necesară și opțiunea „pregătire pentru navigație”.

BMW F 900 GS – noi dimensiuni dinamice

Pentru 2024, BMW F 900 GS a fost complet redesenat și beneficiază de un design dinamic, care îi scoate în evidență calitățile off-road și sportivitatea deosebită. Mai mult, ”pierderea” celor 14 kg față de versiunea anterioară se vede cu ochiul liber:  rezervorul de combustibil din plastic reproiectat – unul din punctele cheie ale redefinirii acestui model – a permis un design mult mai subțire și mai ergonomic. Noile panouri laterale ale rezervorului, foarte apropiate, împreună cu noul radiator, îi conferă lui F 900 GS un aspect elegant.

De asemenea, calitățile off-road, sportivitatea și performanțele dinamice se reflectă și în întreaga secțiune din spate, care este semnificativ mai îngustă și mai dinamică decât cea a modelului anterior. Aspectul dinamic al noului F 900 GS este îmbunătățit și mai mult de evacuarea sportivă realizată de Akrapovič.

F 900 GS este disponibil ca versiune de bază în culoarea Blackstorm metalizat, ca versiune Passion în variantă galben São Paulo, respectiv ca versiune GS Trophy în culorile Lightwhite/Racing Blue metalizat.

F 900 GS Adventure și F 800 GS – noi culori

Nu doar F900 GS dispune de noi culori în 2024. F 900 GS Adventure este disponibil ca variantă de bază în culoarea Blackstorm metalizat și ca variantă Ride Pro în aluminiu alb mat, în timp ce F 800 GS este disponibil ca variantă de bază în culoarea Lightwhite, ca variantă de model Sport în varianta Racing Blue., respectiv ca variantă Triple Black în Blackstorm metalizat.

Overview – Ce au în comun noile BMW F 900 GS, F 900 GS Adventure și F 800 GS:

 • Motorul avansat cu 2 cilindri în linie, cu o capacitate mărită, acum de 895 cc (anterior 853 cc);
 • Putere și cuplu îmbunătățite: F 900 GS și F 900 GS Adventure cu 77 kW (105 CP) la 8.500 rpm și 93 Nm la 6.750 rpm, respectiv F 800 GS cu 64 kW (87 CP) la 6.750 rpm și 91 Nm la 6.750 rpm;
 • Versiuni de 35 kW (48 CP) pentru clasa A2 a permisului de conducere (numai pentru F 800 GS);
 • Moduri de rulare Pro cu trei moduri suplimentare (Dynamic, Enduro și Enduro Pro), precum și controlul dinamic al frânelor (DBC) și controlul cuplului de rezistență al motorului – ca dotări opționale din fabrică;
 • Cadru în stil B ridge-type;
 • Maneta de schimbare a vitezelor optimizată și reglabilă;.
 • Ergonomie sofisticată și numeroase alternative pentru șa;
 • Protecție îmbunătățită împotriva vântului și a intemperiilor;
 • Unități de iluminat cu LED-uri puternice;
 • Afișaj TFT mare, perfect lizibil, de 6,5 inchi, cu diversitate de informații și funcționalitate de neegalat;
 • Apel de urgență inteligent pentru ajutor rapid în situații de urgență, ca echipament opțional din fabrică;
 • Keyless Ride pentru activarea comodă a funcțiilor de închidere fără cheie, ca dotare opțională din fabrică;
 • Gamă extinsă de echipamente opționale, accesorii originale BMW Motorrad și echipamente pentru piloți.

Overview – Punctele forte ale noului BMW F 900 GS:

 • Greutate redusă cu 14 kg;
 • Rezervor de combustibil și secțiune spate din plastic semnificativ mai ușoare;
 • Elemente de caroserie noi;
 • Furci telescopice inversate noi, complet reglabile;
 • Braț oscilant mai ușor;
 • Pachet Enduro Pro ca echipament opțional din fabrică;
 • Evacuare sport Akrapovič;
 • Ergonomie optimizată pentru utilizarea off-road;
 • Suporturi pentru picioare Enduro;
 • Mânere încălzite;
 • Protecții pentru mâini;
 • Suport lateral din aluminiu;
 • O nouă de frână de picior;
 • Far nou cu LED-uri;
 • Suport multifuncțional.

Overview – Cele mai importante caracteristici ale noului BMW F 900 GS Adventure: 

 • Furci telescopice noi, complet reglabile, inversate;
 • Faruri cu LED-uri;
 • Carene laterale noi;
 • Mânere încălzite.
 • Protecție din aluminiu pentru motor;
 • Noul pachet de echipamente opționale Ride Pro.

Overview – Punctele forte ale noului BMW F 800 GS:

– Afișaj TFT standard;

– Mânere încălzite;

– Faruri cu LED-uri

– Protecții pentru mâini;

– Suport pentru cutii laterale BMW VARIO.