Skip to main content
Știri moto

RCA – ce faci în caz de faliment al companiei de asigurare?

By 18 martie 2023No Comments

Ce fac dacă am asigurare RCA la EUROIINS?

Ce fac dacă mă lovește o mașină asigurată la EUROINS?

Ce trebuie să știe un motociclist cu RCA la o companie ce a dat faliment?

Ce se întamplă?

Dacă ai urmărit știrile de zilele acestea, sigur te-ai dus repede să verifici asigurarea motocicletei să vezi dacă nu cumva ai RCA la EUROINS. Așa cum probabil ai aflat, s-a decis deschiderea procedurii de faliment pentru compania de asigurări EUROINS România, companie la care aproximativ 2,8 milioane de români au asigurare RCA. Dacă ești unul dintre ei, nu trebuie să intri în panică. Trebuie doar să știi ce ai de făcut. Iată răspunsuri pentru câteva întrebări care te pot ajuta.

Întrebare: Pot să renunț la asigurarea RCA de la EUROINS și să fac alta?

Răspuns: Da . Condiția este ca persoana cu poliță la EUROINS să încheie un RCA la un alt asigurator si pe baza acelei polițe poate fi denunțată polița încheiată la RCA. Dacă denunți polița și nu ai avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, și dacă polița mai este valabilă măcar 30 de zile, pentru perioada neexpirată ai dreptul să primești diferența de primă de la FGA – Fondul de Garantare al Asiguraților.

Întrebare: Ce despăgubire pot să primesc de la FGA?

Răspuns: Maxim 500.000 lei

Potrivit plafonului de garantare stabilit de lege, FGA poate asigura efectuarea plății până la 500.000 lei pentru fiecare cerere de despăgubire.

Pentru sumele de recuperat care depășesc plafonul legal de despăgubire, orice persoană este îndreptățită sa urmeze procedura legală prevăzută de Legea insolventei nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare.

 

Conduceți cu grijă și vă dorim să nu aveți nevoie de nimic din informațiile de mai sus dar, dacă se întâmplă un eveniment nedorit, este bine să știți ce aveți e făcut.

Întrebare : Polița mea RCA mai este valabilă ?

Răspuns : Da. Polița de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței depășește termenul menționat anterior, nu vei mai fi asigurat și trebuie să închei RCA la o altă companie.

Contractele de asigurare încheiate cu EUROINS România sunt valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații:

  • Expiră contractul de asigurare;
  • Denunți contractul de asigurare printr-o notificare transmisă societății sau lichidatorului judiciar;
  • Au trecut 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
Întrebare: Ce fac dacă am un accident cu motocicleta și EUROINS trebuie să plătească despăgubirea?

Răspuns: Te adresezi FGA – Fondului de Garantare a Asiguraților

Conform legii, FGA preia procesul de deschidere a dosarului de daună, realizează constatarea tehnică a avariilor, instrumentează dosarele de daună și le avizează.

FGA vă va pune la dispoziție cererea-tip de deschidere a dosarului de dauna pe care urmează să o completați și, de asemenea, vă va informa cu privire la documentele justificative care trebuie să însoțească aceasta cerere.

Cererea de deschidere a dosarului de dauna se regăsește în normele ASF și pe pagina de internet a FGA – www.fgaromania.ro.

În termen de 60 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial al României a Deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare si constatare a existenței indiciilor de insolventa a companiei EUROINS, FGA poate începe efectuarea de plăți. Acestea se efectuează după parcurgerea de creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată, așa cum este prevăzută de legislația în vigoare.

Concluzie

Deocamdată nu trebuie să faci nimic dacă ai o asigurare la EUROINS. Trebuie să aștepți rezultatul procesului ce va urma. Dacă Este anunțat falimentul atunci trebuie să ști ică ai 90 de zile să îți faci o nouă asigurare.

Daca ești lovit de o mașină asigurată la EUROINS va trebui sa te adresezi Fondului de Protecție a asiguraților dar este posibil sa dureze până îți primești banii. Dacă nu ai o asigurare CASCO poate ar fi timpul să îți faci una. dacă îți faci acum un RCA îți recomandăm să alegi optiunea de decontare directă pentru a primi banii de la compania ta de asigurare – asta în cazul în care te lovește un asigurat RCA Euroins