Skip to main content
Mobilitate urbană

Despre poluare, blocaj în trafic și soluții pentru viitor

By 17 august 2020martie 22nd, 2022No Comments

Când orașul se sufocă...

...2 roți sunt o soluție

În toate monitorizările de trafic făcute în Municipiul București, procentul autoturismelor cu 1 sau 2 ocupanți se situează între 65% si 80%, acestea deplasându-se la o viteza medie de 8-14 km/h pe o distanță medie de cca 11 km. În ambuteiaje se pierde, în medie, cca 48% din timpul necesar călătoriei.

Specialiștii în analiza și modelarea traficului estimează că, în următorii 2-3 ani, vor apărea blocaje majore ale traficului și, totodată, declară faptul că soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme sunt cele pe termen mediu și lung, nu pe termen scurt.

Și totuși, analizând experiența altor orașe mari și aglomerate, identificăm soluții cu aplicare imediată, care nu necesita bugete mari sau lucrări de amploare. Este de notorietate studiul făcut în Londra unde, în perioada 1997 – 2007, utilizarea motocicletelor și scuterelor a crescut cu 40%, iar nivelul ambuteiajelor s-a redus în paralel cu creșterea numărului de locuitori și a valorilor de trafic. O astfel de soluție este stimularea utilizării autovehiculelor pe 2 roți întrucât întrunește, cumulativ, 3 avantaje:

Citește continuarea