Skip to main content
Mobilitate urbană

Europa modifică condițiile pentru categoria A2

By 1 noiembrie 2020No Comments

Categoria A2 - condiții noi în Europa

Când se va implementa directiva în România

Ușurarea obținerii permisului de conducere categoria A2

Ce se  modifică și de ce?

Permisul cat A2 este dedicat motocicletelor de dimensiuni medii folosite de obicei de femei și de bărbați de statură mică. Este o categorie ignorată în România, datorită condițiilor de examinare și dotării școlilor moto. Practic, școala pentru obținerea permisului A2 este identică celei de obținere a categoriei A. Sigura diferență o face motocicleta pe care se dă examenul.

Iarăși, Europa este cu un pas înainte și acceptă schimbarea mai repede. Astfel la 5 mai 2020, Uniunea Europeană a publicat Directiva Comisiei (UE) 2020/612, de modificare a Directivei 2006/126 / CE a Parlamentului European și a Consiliului privind permisele de conducere. Unul dintre amendamente este scăderea cilindreei minime a motocicletelor folosite pentru obținerea permisului de conducere cat A2.

Astfel, de la 1 noiembrie 2020, este posibil ca pentru obținerea permisului categoria A2 să fie folosită o motocicletă de 250 cmc în loc de 400 cmc.

De câțiva ani, FEMA a făcut lobby pentru această reducere pentru a permite femeilor și bărbaților scunzi să treacă testul A2. Statisticile din mai multe țări europene au arătat că femeile au un dezavantaj în a trece testele speciale de manevră. Una dintre cauze este că motocicletele de școală și examen sunt adesea prea grele și prea mari pentru a fi manevrate de femei și de bărbați scunzi.

O altă problemă este că există foarte puține modele de motociclete de vânzare care se potrivesc cerințelor pentru putea fi folosite la școli moto pentru permis categoria A2.

Modificări susținute de FEMA

În calitate de observator în cadrul Comitetului pentru permisul de conducere, FEMA a reușit să joace un rol activ în procesul decizional care a condus la acest rezultat.

dolf fema motoadn

Dolf Willigers, secretar general al Federației Europene a Asociațiilor de Motociclism –  FEMA – , comentează: „Suntem foarte încântați să vedem că, în cele din urmă, în majoritatea statelor membre și a țărilor SEE este posibil să se facă școala moto și examenul A2 cu o motocicletă de 250 cmc. Nu pot decât să sper că celelalte țări vor urma în curând. Așteptăm mult timp acest lucru și am muncit din greu pentru a realiza acest lucru. ” (fotografie de Wim Taal)

Pe când în România

Mulțumim FEMA pentur tot ceea ce reușesc să facă și ne bucurăm sa fim membri ai acestei organizații europene – Sursa prezentului articol sunt comunicările FEMA.

O parte din țările din Europa au implementat deja această măsură, astfel că, de la 1 noiembrie, regulile s-au schimbat. Din păcate, în Romania acest lucru nu se întâmplă încă.
Este doar o amânare inutilă și păguboasă. Direcția este clară, iar noi tot acolo vom ajunge mai devreme sau mai târziu. Sigur însă ca am prefera să fie mai devreme…
Vom demara o acțiune de informare a ministerului de interne despre aceste modificări și sperăm să le vedem active cât mai curând