Skip to main content
InterviuriMOTOsportMOTOtravelRebel în RomâniaȘtiri moto

Piața moto din România crește cu 46% în 2023 și HONDA rămâne lider de piață

By 17 ianuarie 2024No Comments

Piața moto din România crește cu 46% în 2023 și HONDA rămâne lider de piață 

Piața moto din România a ajuns la 6653 de unități noi înmatriculate în 2023, cu o creștere de 46% față de anul 2022. Dintre acestea, 1463 de motociclete și scutere noi aparțin brandului Honda, acesta menținându-și poziția de lider de piață, cu o cotă de 22%.  

Pentru anul 2024, Honda Trading România, importatorul motocicletelor și scuterelor Honda pe piața locală, preconizează o menținere a trendului ascendent de vânzări și o maturizare continuă a pieței moto. 

Calitatea produselor Honda, disponibilitatea unităților de test-ride și a celor de stoc, precum și continuarea  programului de garanție extinsă, au plasat Honda drept brandul numărul 1 în ceea ce privește înmatriculările de motociclete și scutere noi, acoperind o cotă de piață de 22%, cu 1463 de unități înmatriculate. Acest lucru este reflectat și în rețeaua de dealeri autorizați Honda, prin îmbunătățirea continuă a calității serviciilor oferite și disponibilității unităților”, declară reprezentanții HONDA Trading România într-un comunicat de presă.  

Honda înregistrează un nou record de înmatriculări în județul Timiș. Aici au fost înmatriculate 287 de motociclete si scutere noi, dintre care 40% sunt Honda. Cele mai multe unități au fost înmatriculate în București și Ilfov: 613 motociclete și scutere Honda din totalul de 2959 unități. 

2023 a reprezentat un nou an de creștere a numărului de motociclete și scutere înmatriculate în România, ascensiunea fiind de peste 46%față de anul precedent, cu un total de 6653 unități înmatriculate 

Căutarea unor soluții viabile pentru a evita aglomerația din marile orașe a dus la creșterea segmentelor de piață dedicate scuterelor și motocicletelor de cilindree medie care facilitează mobilitatea urbană. Astfel, cel mai popular model Honda a fost scuterul PCX 125, cu un stil atractiv și contemporan, potrivit pentru orice oraș, în timp ce motorul enhanced Smart Power (eSP), cu tehnologie idle stop, dezvoltă 12.5 CP cu un consum de doar 2.1 l/100km și un spațiu generos de depozitare sub șa. 

Al doilea model Honda în topul preferințelor clienților a fost, în 2022, nakedul CB 650 R. Parte din familia Neo Sports Café, CB 650 R îmbină performanţele distinctive Street Fighter cu design-ul retro-minimalist cu dotări și finisaje premium. Cele 4 ţevi de evacuare emană sunetul pătrunzător al celor 95.2 CP dezvoltați de motorul DOHC 16-valve pe 4 cilindri. 
 
În topul celor mai vândute trei modele Honda se numără și Rebel 500 (CMX 500). Honda Rebel vine cu un design revizuit al farului și al semnalizatoarelor care folosesc acum tehnologie LED. Destul de îngust pentru a traversa traficul din oraș, cu o înălțime joasă ce iți permite să pui picioarele pe asfalt pentru mai mult confort și siguranță. 

Anul 2024 aduce pe piață trei modele noi precum legendarul Honda CBR600RR, precum si actualizari tehnologice importante precum dotarea cu ambreiaj electronic a clasei 650cc (CB 650R si CBR 650R), dar si refinisari ale principalelor modele din gama. Totodată, începând cu 2024, Honda propune clienților din Romania întreaga gama de scutere de 125cc ( PCX 125, SH125 Mode, SH125i, Forza 125) drept o alternativă viabilă pentru a combate aglomerarea urbană. 
 
Dat fiind că motocicletele și scuterele medii reprezintă 81% din totalul celor noi înmatriculate în 2023, adoptarea legii ce permite conducerea scuterelor de până la 125 cc cu permis categoria B (în anumite condiții specifice legislației europene și care să permită fluiditatea traficului în siguranță) ar putea contribui decisiv la dezvoltarea fenomenului moto din România. Această modificare legislativă ar alinia contextul legislativ al traficului la nivelul țărilor occidentale. 

Alături de continuarea programului Rabla pentru motociclete și scutere, cele două măsuri ar putea reprezenta soluția pentru decongestionarea marilor aglomerări urbane, dar și pentru reducerea poluării.