Skip to main content
InterviuriMOTOsportMOTOtravelRebel în RomâniaȘtiri moto

Motociclismul – tendințe la nivel global

By 24 ianuarie 2024No Comments

Motociclismul – tendințe la nivel global

Începutul unui nou an este întotdeauna un bun prilej de reflecție. Ce va aduce 2024 în domeniul moto? O continuare a creșterii din ultimii ani, dar și o orientare spre soluții eco și noi tehnologii care pun în centru siguranța riderilor.

moto adn

Soluțiile pe două roți rămân populare și în 2024

Piața vehiculelor pe două roți a crescut semnificativ la nivel global în ultimii ani, iar anul ce vine nu va face decât să confirme această tendință. Piața motocicletelor și bicicletelor, cumulat, va crește de la 76,87 miliarde de dolari în 2023 la 81,33 miliarde de dolari în 2024, conform datelor publicate în ”Motorcycle and Bicycle Global Market Report 2024” realizat de The Business Research Company – firmă londoneză de cercetare de piață. Creșterea este puternic influențată de orientarea spre soluții de mobilitate urbană, de interesul crescut pentru fitness și un stil de viață mai sănătos, dar și de dezvoltarea serviciilor de livrare la domiciliu.

Mai mult decât atât, același raport estimează că piața motocicletelor și a bicicletelor va atinge valoarea de 100,15 miliarde de dolari în 2028, pe fondul ”electrificării” accelerate a soluțiilor de transport, a utilizării de materiale de producție avansate, dar și a creșterii conectivității și digitalizării.

Popularitatea motocicletelor este deja confirmată și la nivel european – conform datelor citate de portalul Motorcycles Data, în primele 10 luni din 2023, vânzările de motociclete și alte vehicule pe două roți au atins pragul de 2,15 milioane, cu 25,8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Nu este de mirare, așadar, că se anticipează ca vânzările să continue să crească și aici în 2024.

Vehiculele electrice – pe val

Motocicletele electrice par să câștige teren în ultima perioadă și să aibă un cuvânt mai greu de spus în anul ce vine. Conform cercetării realizate de compania Precision Reports, ale cărei concluzii au fost publicate în ”Electric Motorcycles Market Share Research Report [2024-2031]”, se anticipează că piața globală a motocicletelor electrice va crește cu o rată considerabilă între 2024 și 2031.

Deși țările din America de Nord, în special Statele Unite, vor juca un rol major în ceea ce privește dezvoltarea motocicletelor electrice în anii următori – pe fondul prezenței unor jucători mari în această regiune, dar și al adoptării accelerate a tehnologiilor electrice – și Europa va avea un cuvânt important de spus, conform datelor Precision Reports.

Per ansamblu, dincolo de faptul că motocicliștii devin din ce în ce mai conștienți de necesitatea adoptării unor soluții ”verzi” pentru deplasările de zi cu zi, motocicletele electrice beneficiază de noi tehnologii care au adus schimbări importante: actualizările tehnice ale bateriilor au condus la o autonomie mai mare și la timpi de încărcare mai rapizi, ceea ce face ca motocicletele electrice să devină o alegere practică și durabilă, acum mai mult ca oricând.

Digitalizare, conectivitate și soluții tehnice care pun siguranța motociclistul pe primul plan

Le vedem deja de ceva timp: actualizările tehnice care promit o mai mare conectivitate și care asigură un grad mai mare de siguranță a pilotului. Tendința va continua și în 2024, sunt de părere experții din industrie, producătorii moto punând accent, în continuare, pe sisteme de frânare anti-lock, sisteme de control al tracțiunii, dar și cruise control pentru menținerea unei distanțe optime în trafic.

Inteligența Artificială – gata să revoluționeze domeniul moto?

Nicio listă de tendințe pentru anul ce vine nu ar fi completă fără (măcar o mențiune legată de) Inteligența Artificială generativă, cea care domină, de ceva vreme deja, coversațiile din aproape toate domeniile de activitate. În domeniul moto, AI-ul nu pare să fi făcut progrese semnificative – sau, cel puțin, nu unele atât de vizibile – însă va fi utilizat, cu siguranță, iar anul 2024 este unul propice pentru acest lucru, mai ales că vedem deja companii care apelează la astfel de sisteme.

De exemplu, Lightning Motorcycles, un producător din California specializat în motociclete electrice utilizează inteligența artificială pentru inovațiile din zona de inginerie. Potrivit Lightning, utilizarea inteligenței artificiale face posibilă „proiectarea imposibilă”. Acest lucru, la care se adaugă materialele și procesele de fabricație ultra-avansate de astăzi – cum ar fi imprimarea 3D – ridică limitele când vine vorba de ceea ce poate fi proiectat. Practic, prin utilizarea Inteligenței Artificiale generative în programele de proiectare, prin introducerea unor parametri specifici, inginerii pot genera și explora numeroase posibilități de proiectare. Acest proces generează sute de mii de idei de proiectare, pe care inginerii le pot apoi analiza și optimiza pentru a selecta cel mai potrivit design pentru produsul final.

Beneficiile integrării AI în proiectarea tehnică se extind dincolo de generarea de idei, și contriibuie direct la siguranța și performanța motocicletelor. Sistemele de evitare a accidentelor utilizează algoritmi de inteligență artificială și senzori pentru a detecta pericolele potențiale și pentru a oferi avertismente sau a lua măsuri de evitare. Controlul adaptiv al vitezei de croazieră, activat de AI, ajustează automat viteza unei motociclete pentru a menține o distanță de siguranță față de vehiculul din față. Sistemul de control al tracțiunii, activat de AI, ajută la prevenirea alunecării sau alunecării pe suprafețe alunecoase, asigurând o mai bună stabilitate. În plus, sistemele de suspensie electronică valorifică AI, îmbunătățind atât manevrabilitatea, cât și confortul.

Având în vedere toate aceste aspecte, este clar, așadar, că în 2024 va continua tendința de integrare a sistemelor AI și în domeniul moto. Iar noi abia așteptăm să vedem la ce transformări va conduce acest lucru.