Skip to main content
Mobilitate urbanăMOTOsportȘtiri moto

O decizie cât o viață – Cât costă să adaugi o oră vieții tale?

By 23 octombrie 2023No Comments

O DECIZIE CAT O VIATA

CAT COSTA SA ADAUGI O ORA VIETII TALE

O decizie cât o viață – Cât costă să adaugi o oră vieții tale?

Toți ne dorim să trăim mai bine și mai mult. Câteodată, soluția este chiar lângă noi, dar nu o vedem, pentru că suntem afundați în tumultul vieții curente.

Mersul cu scuterul în oraș este una dintre soluțiile care îți poate îmbunătăți viața, care te va face să trăiești mai bine și mai mult. Crezi că glumesc? Iată și argumentele:

  1. Vei trăi mai bine, pentru că un scuter îți aduce un câștig de 1 ora în fiecare zi, pe care altfel o petreci în trafic. Scuterul te ajută să câștigi această oră pe care o poți petrece acum alături de familie, de prieteni sau investind acest timp în hobbyul tău;
  2. Vei trăi mai mult, pentru că scuterul va face ca aerul din oraș să fie mai curat. Va duce la scăderea numărului de mașini din trafic, iar cele rămase se vor mișca mai repede. Așadar, mai putină poluare. Poate nu îți pasă, sau poate nu crezi asta, dar este suficient să îți aduci aminte cum era aerul din oraș în pandemie , în lipsa mașinilor, și ai să-ți dai seama de diferență. Dacă 10% din șoferi ar renunța la mașini, poluarea ar scădea cu 40%.

Trăim în orașe aglomerate, care nu mai pot respira. Nu mai pot respira de atâtea mașini în trafic. Nu mai pot respira de atâtea mașini parcate. Noi suntem mai mulți, iar asta face orașul să pară mai mic. Poate ar fi momentul să facem ceva.

Noile schimbări legislative ce îți vor permite să conduci un scuter de 125 cmc cu un permis categoria B. O primă întrebare ar fi:  De ce considerăm că acum este momentul cheie pentru trecerea la 2 roți? De ce nu și pană acum, când puteai să conduci un scuter de 50 cmc doar cu permis de categorie B?

Pentru ca un scuter de 50cmc nu este sigur. Rămâne mereu în urma mașinilor din trafic, nu are ABS si este mereu in pericol de accident, mai ales pentru începători. Un scuter de 125 cmc schimbă exact ceea ce este periculos și îl face să fie prietenos cu traficul, cu începătorii. Merge suficient de repede, cât să nu încurce traficul și suficient de încet, cât sa nu surprindă. Privit din ochii unui șofer de autoturism, un scuter de 125 cmc se mișcă așa cum se așteaptă să se miște un vehicul în trafic.

Exista voci care avertizează că o sa umplem străzile de sânge – este o reacție normală, dar te liniștești dacă începi să te informezi. Descoperi ce s-a întâmplat în alte țări care au făcut acest pas:

– numărul de accidente ușoare care implică vehicule cu două roți crește, pentru ca sunt mai multe vehicule în trafic;

– numărul de accidente grave scade, pentru ca sunt mult mai multe scutere în trafic, iar șoferii se obișnuiesc cu ideea de a se uita în oglidă după ele.

În concluzie – suntem la un moment de răscruce al motociclismului în România. Din experiențe similare, putem spune că acesta este momentul în care piața moto din România va exploda și va fi un nou reper în această zonă geografică. Convingeți-vă cât mai mulți prieteni șoferi să intre în lumea noastră pe două roți!

Razvan PAVEL