Skip to main content
Știri moto

Yamaha Scooter Event: șansa ta să testezi orice scuter din gamă

By 7 mai 2024No Comments

Yamaha Scooter Day 2024 te așteaptă!

Poți testa orice scuter din gama Yamaha la dealerii mărcii

După MT Tour, Yamaha a revenit cu Scooter Day, momentul în care poți încerca orice scuter din portofoliu

Ce este Yamaha Scooter Day și unde are loc?

Yamaha le oferă celor care doresc să testeze orice scuter din gama sa ocazia perfectă pentru a încerca unul sau mai multe modele într-o zi, fără programare în prealabil. Evenimentul se numește Yamaha Scooter Day.

Producătorul din Iwata ne-a furnizat lista de modele pe care le-a pregătit pentru test ride, precum și lista dealerilor unde acestea vor putea fi încercate. În mod normal, evenimentul este împărțit cu câte o zi dedicată fiecărui dealer, iar anumite orașe primesc câte o zi suplimentară de desfășurare pentru a face față fluxului așteptat.

Următoarele scutere pot fi testate la Yamaha Scoooter Day 2024:

Neo’s Dual Battery (scuter electric, se conduce cu permis AM)

D’elight

Nmax 125

Nmax 155

Xmax 125 Tech MAX

Xmax 300 Tech Max

Tmax Tech

Tricity 125 (scuter cu trei roți, poate fi condus cu categoria B)

Tricity 300 (scuter cu trei roți, poate fi condus cu categoria B)

Calendarul de desfășurare al evenimentului, împărțit pe zile, orașe și dealeri Yamaha:

București – 11 și 12 mai – Dual Motors (Șos. Pipera 48)

Constanța – 14 mai – Est Bike

Tulcea – 15 mai – Marinescu Trading

Cluj-Napoca – 17 mai – MotoMus

Cluj-Napoca – 18 mai – MotoLand

Timișoara – 20 și 21 mai – PaulMoto

Brașov – 23 mai – Moto24

Câmpina – 24 și 25 mai – Est Bike

Subliniem că intrarea la eveniment este liberă și nu necesită rezervare, deci fiți pregătiți să așteptați disponibilitatea pentru scuterul dorit.

Ce ai nevoie ca să testezi un scuter la Yamaha Scooter Day?

Deși intrarea la eveniment este liberă și nu este necesară o rezervare ca să te prezinți și să testezi un scuter, trebuie totuși să ai permis de conducere adecvat pentru categoria corectă necesară conducerii acelui vehicul pe drumurile publice din România.

Totodată, oricine dorește să conducă un scuter în cadrul acestui eveniment trebuie să aibă o cască moto și echipament adecvat de protecție.

În caz că dorea cineva să conducă un scuter purtând un tricou și pantaloni scurți, vă reamintim că legile fizicii funcționează la fel și când este cald. Doar fiindcă un scuter nu atinge vitezele unei motociclete nu înseamnă și că pericolul unui accident nu există, da?

Deși legea 125B a fost promulgată recent, aceasta încă nu are normele de aplicare publicate, deci nu ai nicio șansă să conduci un scuter de 125 cmc doar cu permisul de categoria B până nu urmezi toți pașii prevăzuți de lege. Din păcate, la acest aspect nu a fost o sincronizare între programarea evenimentului și legile din România.

Chiar și așa, poți conduce un Yamaha Tricity 125 dacă ai doar permis de categorie B, acesta din urmă fiind suficient pentru acest vehicul deoarece are trei roți, transmisie automată și pedală de frână acționată de picior, așa cum prevede legea pentru această situație.

În orice caz, ar fi indicat să ajungi din timp la dealerul la care dorești să faci testul și să fii înarmat cu răbdare, deoarece există o posibilitate solidă să fie și alte persoane acolo dornice să testeze fix același scuter. Programul la fiecare dealer pentru acest eveniment este de la 10:00 la 17:00, deci luați și acest aspect în calcul.

Cu răbdare, înțelegere și bunăvoință, veți reuși cu toții să mergeți pe scuterele pe care doriți să le încercați.

Este important să înțelegem că aceste scutere fac parte dintr-o flotă a importatorului Yamaha, deci nu ale dealerilor ce găzduiesc această caravană, așa că este important să nu le avariați, deoarece alte zeci sau sute de persoane din țara noastră așteaptă să meargă pe ele.

La fel ca la orice eveniment de test drive sau test ride, cel care semnează procesul de predare-primire, adică persoana desemnată drept conducător al vehiculului respectiv, va fi răspunzător în fața legii din România pentru ceea ce face în timp ce conduce acel vehicul, așa cum veți remarca atunci când citiți contractul pe care trebuie să îl semnați la dealer.

Ce poți face dacă nu ai încă permis pentru scuterul pe care îl visezi?

În lipsa unui permis de conducere adecvat pentru scuterul pe care dorești să îl conduci, ai posibilitatea să conduci Yamaha Neo’s, acesta din urmă fiind abordabil și cu categoria AM. Aceasta din urmă ar trebui să fie pe permisul tău de conducere și dacă ai doar categoria B.

Atât Tricity 125, cât și Tricity 300 pot fi conduse și dacă ai doar permis de categorie B, deaorece ele au o configurație cu trei roți care îți asigură un plus de stabilitate pe drum și prezintă pedală de frână la picior.

Dacă este prima dată când conduci un scuter, te sfătuim sincer să informezi personalul dealerului înainte de a pleca la drum cu respectivul vehicul. Siguranța este mai importantă decât orice, așa că este esențial să afli care sunt comenzile scuterului înainte să pleci și să fii familiarizat cu acestea înainte să ieși pe drumurile publice.

Încă o surpriză de la Yamaha:

Vestea cea mai bună este că Yamaha ne-a anunțat că va mai organiza încă un eveniment destinat scuterelor, exclusiv cu modele de 125 cmc, de data aceasta pe un circuit. Evenimentul respectiv este dedicat celor care nu au încă permis de scuter, dar sunt dornici să aleagă unul cât mai rapid. Vă vom ține la curent în privința acestui eveniment de îndată ce avem mai multe detalii.