Skip to main content
MOTOtravel

Austria închide drumuri pentru unele motocicletele

By 10 iunie 2020No Comments

Este timpul să vorbim despre motociclete...

...și zgomot

Unele drumuri din Tirol vor fi închise. Iată unde și pentru ce motociclete. 

Deși sunt foarte populare printre motocicliști datorită peisajelor pitorești, dar și pentru că reprezintă o provocare și un test pentru orice rider care se respectă, unele drumuri din Tirol, Austria, vor fi restricționate în perioada verii și prima jumătate a toamnei din acest an, pentru motocicletele cu o emisie sonoră de peste 95 dB.

drumuri restrictionate in Tirol
Următoarele segmente de drum vor face obiectul restricțiilor:

– B 198 Lechtalstraße, de la Steeg la Weißenbach am Lech
– B 199 Tannheimerstraße, de la Weißenbach am Lech până la Schattwald
– L 21 Berwang-Namloser Straße, de la Bichlbach la Stanzach
– L 72 Hahntennjochstraße partea a 2-a, de la Pfafflar la pasul Imst
– L 246 Hahntennjochstraße
– L 266 Bschlaber Straße, de la Elmen la Pfafflar.

Drumurile menționate sunt din categoria celor preferate de motociclsti, pentru paisaje și serpentine. Restricțiile sunt valabile în perioada – 10 Iunie – 31 Octombrie 2020.

Contextul în care această măsură a fost luată sunt numeroasele plângeri cu privire la emisiile sonore cauzate de motociclete, plângeri venite de la locuitorii regiunii Reutte (35.532 locuitori) din Tirol.

Autoritățile nu pot să închidă drumurile pentru anumite categorii de vehicule, drept urmare au făcut cercetări și au stabilit un anumit prag de zgomot produs de motociclete, dincolo de care au restricționat accesul.

Exită abordări similare și în Germania și există riscul ca lipsa de rezultate să ducă la o interdicție totală a motocicletelor.

Care sunt modele de motociclete cu acces restricționat?

Motocicletele sunt omologate de producător conform unor standarde valabile la nivel mondial. În cadrul procesului de omologare, se stabilește nivelul de zgomot produs de respectiva motocicletă, într-un anumit regim de funcționare.

Această valoare este valabilă doar dacă nu se fac modificări constructive la tubulatura de eșapament.

Tabel sunet motociclete

Având în vedere aceste clarificări, este important să verificați nivelul de zgomot pentru care modelul dumneavoastră de motocicletă a fost omologat. Am adăugat o listă cu câteva modele ce depășesc limita de 95dB impusă de autoritățile Austriece. Lista nu este exhaustivă.

Pentru că multe moticiclete nu mai au toba originală, este important să verificați dacă toba montată pe motocicltă are înscris nivelul de zgomot pentru care a fost omologată. Acesta trebuie sa fie mai mic de 95dB, în caz contrar riscați amenzi importante atunci cand veți intra pe unul din drumurile aflate în discuție.

.

Autoritățile recomandă interdicții temporare pentru motociclete pe toate secțiunile cu deplasare intensă din regiune, de exemplu, în weekend în lunile de vară. Un pas suplimentar, în acestă direcție îl constituie limitarea accesului doar pentru motocicletele zgomotoase.

Autoritățile din Tirol au adoptat această ultimă recomandare și au interzis motocicletele care produc zgomot de peste 95 dB.

Dacă ești în Austria și vezi acest semn de circulație, caută rute ocolitoare dacă motocicleta ta nu respectă limita de zgomot. Nu te sfătuim să verifici eficiența poliției austrice.

Dacă te gândești să ieși la plimbare prin Europa, îți recomandăm să verifici ghidul motoADn cu regulile specifice fiecărei țări. O să fii surprins poate să afli că în Franța ai nevoie de un sticker cu norma de poluare a motocicletei sau că trebuie să ai pe cască o suprafață reflectorizanță de minim ….

Semne circulatie