O întrebare simplă...
...cu un răspuns extrem de greu.
Motociclismul românesc, cu bune și rele – o analiză a fenomenului moto
De-a lungul timpului am interacționat mult cu o parte importantă din motociclismul românesc, în toate formele ei: online am discutat cu grupuri de Facebook şi forumuri, offline am avut numeroase întâlniri cu lideri de cluburi și cu motocicliști celebri ce au ales să rămână anonimi pentru comunitate.
Am fost surprinși să vedem oameni cu experiență care preferă să tacă și am văzut tineri motociclişti fără mare experienţă devenind un fel de semizei ai forumurilor de moto sau ai canalelor de YouTube. Toți ridică statui de carton în lumea motociclismului pentru evenimente sau persoane care sunt departe de a merita acest lucru.
Devenim o comunitate tristă din punct de vedere al performanţelor sociale pentru că non-performanța este ridicată la nivel de excepțional.
Cu toate acestea, sunt foarte mulți oameni frumoși în motociclismul românesc și credem cu tărie că lucrurile se pot îmbunătăţi. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne cunoaștem, să vedem unde ne aflăm și, mai ales, să avem curajul să spunem când ceva este greșit sau merge într-o direcție nefavorabilă.
Cine suntem, însă? Cum arată comunitatea motocicliştilor văzută prin prisma cifrelor?
- Câți suntem şi cum a evoluat numărul nostru?
- Cum suntem repartizați la nivel de țară?
- Ce vârste și ce gen avem?
- Câți avem permis fără să avem motocicletă?
Câți motocicliști sunt în România?
Suntem aproape 500.000 de posesori de permise categoria A, număr care crește cu 7.000 – 8.000 de noi posesori în fiecare an. Am luat în calcul toți posesorii de categorie A și posesorii de A1 și A2 până la 24 de ani. Peste această vârstă statiticile DRPCIV nu mai sunt clare, în sensul în care unii posesori de categorie A apar și la categorie A1 și A2.
Dacă în 2010 erau doar 387.000 de oameni în motociclismul românesc, în 2020 am fost 462.000. Numărul posesorilor de permis categoria A a crescut cu 16%. Este o creștere mică și sperăm să identificăm motivele care determină acest nivel.