Skip to main content
MOTOtravel

motociclism în 2020 – amintiri și speranță

By 29 decembrie 2020martie 23rd, 2022No Comments

un an atipic

Pandemia, o noutate pentru noi toți

Motociclism – retrospectivă 2020, pandemia, viața și motocicliștii

Dacă ar trebui să descriu anul 2020 într-un cuvânt, aș spune „ WOW” – un an atipic și neașteptat din toate punctele de vedere.

Am început cu speranțe mari. Se anunța un nou sezon în care o să putem merge până târziu în iarnă. Toți dealerii și importatorii erau pregătiți, dar soarta a făcut să fie altfel. Totul s-a schimbat în februarie, când a devenit o certitudine că asistăm la o pandemie – prima din viața multora 🙂

Început de sezon

Am început cu speranțe mari. 2019 a fost primul an în care în România s-a putut merge mai tot timpul cu motocicleta/scuterul, a fost anul în care toți cei implicați în fenomenul moto au rămas surprinși de faptul că a fost un sezon continuu.

Începutul de 2020 se anunța cu prognoze de temperaturi bune și nimic rău pe partea de precipitații, așa că mai toți am început să facem planuri.

Planuri pentru plimbările de început de sezon, planuri pentru acea ieșire memorabilă din fiecare an. Grupuri și grupulețe încercam să ne organizăm fie că era vorba de un weekend prelungit în Grecia sau o vacanță de aventură în Albania, Muntenegru, Ucraina și chiar Mongolia sau o vacanță liniștită cu aer curat prin Alpi.

Discuții, căutări și de-odată totul este scos din priză. Totul se resetează și planurile de călătorie sunt înlocuite cu planurile de supraviețuire, planuri de a trece în siguranță peste această nouă provocare.

Nu știm încă unde vom ajunge, se aud probleme pe piața muncii, așa că sezonul moto începe…dar nimeni nu simte că începe … Este deja martie, dar nu prea ne gândim la motociclete.

Vine vara și avem voie sa facem „sport” cu motocicleta. O evadare binevenită pentru psihicul fiecăruia dintre noi.

Atmosfera se mai relaxează, vin concediile cu familia și cei norocoși reușesc să facă și un concediu moto.

Ne apropiem de sfârșitul de an, cazurile cresc, deja pandemia nu mai este doar subiect de știri, ci devine un eveniment personal și intră în viața fiecăruia. Cercul celor care au devenit pozitivi devine tot mai strâns, tot mai apropiat și, poate, cu puțin noroc și cu respectarea regulilor, vom reuși să fim bine.

Ne vedem la primăvară ….

WIMA Romania parada
Motociclism restart / reload

STAI! Nu stingem lumina încă. Sigur a fost ceva bun în anul ăsta. Trebuie să fie!

2020 a fost anul plimbărilor prin țară și prin jurul orașului. Mulți am redescoperit România iar acum, pentru prima dată, Apusenii au fost străbătuți în lung și în lat de mai toate motocicletele din țară și de câteva de la vecini.

Am redescoperit zone uitate, am redescoperit turismul rural și, mai ales, am văzut că românii continuă să zâmbească. Am văzut unguri și sași fericiți să stea la o vorba cu tine. Motociclismul ăsta parcă schimbă oamenii. Motociclismul creează o nouă comunitate națională.

Vânzătorii de motociclete, scutere și ATV-uri au înregistrat cifre de vânzări la nivelul celor planificate înainte de pandemie. Toți zâmbesc plăcut surprinși. Ne place să credem că și motoADN a contribuit puțin la această dezvoltare prin noul program Rabla MOTO. Un început timid, dar care ne dă speranțe. Vedem o luminiță în depărtare.

Așteptări pentru 2021

Nu știm ce ne rezervă 2021. Vaccinul va schimba lucurile în bine și sperăm să avem un an mai bun față de 2020. Speranța nu moare niciodată, dar deocamdată știm doar că „winter is coming” … o iarnă ușoară de care mulți vor profita.

Tu pe unde ai fost în 2020 și ce planuri moto ai pentru 2021?

Poza spate
parcare moto afi cotroceni
Andrei Petcu
legea 125B
revista motoADN nr 1
Editie aniversara 40 de ani GS
Revista motoadn nr. 2
BMW Motorrad Sport 2021